UA-105762165-1

 

Paul Mutsaerts

op Rolduc van 1933 - 1939

 


Dit houten gedenkbord  hangt tussen de twee grote studiezalen als men richting de grote cour loopt links aan de muur. Ik denk dat bijna niemand weet waarom dat er hangt.  Paul Mutsaerts , hij was al overleden toen men het bord plaatste, was mede een drijvende kracht achter de vriendschap van deze personen.  Over hem is van alles te vertellen. In oktober 1980 is er op 10 en 11 oktober een reünie geweest waar tussen de circa 180 deelnemers 3 klasgenoten van de HBS-A 1939 aanwezig waren. Er is toen het idee geboren om over te gaan op een jaarlijkse  klasse reünie.  Initiatiefnemers waren: Piet Willemsen, Paul Mutsaerts, Theo Adriaansens, Tom Verdijk, Pierre Cremers, Andre van Hapert, Paul Sorbi en Lasso Bubenik. De heren zijn toen jaarlijks bij elkaar gekomen bij elkaar of  andere gelegenheden: o.a. in Wenen [bij Mannus Nijdam], Wageningen en Maastricht [Fort Sint Pieter en l'Empereur]. De laatste jaarlijkse bijeenkomst lijkt te zijn geweest op 24 september 1998.

Over Paul Mutsaerts:  Hij is geboren op 4 april 1921 te Tilburg; hij trouwde en kreeg zes kinderen waaronder twee dochters. Na het behalen van HBS-A te Rolduc in 1939 volgde hij de Textielschool in Tilburg en volgde hij diverse management cursussen.  Van 1941-1944 volgde hij een praktijk opleiding tot confectiefabrikant in Arnhem; van 1944 - 1977 was hij directeur / eigenaar van het B.V. Confectiebedrijf P. Mutsaerts & Co te Arnhem; van 1977-1986 deed hij allerlei projecten als Management Consultant. Zijn hobby's waren: toneelspelen, fotograferen, zeilen, lezen en het 'mooie' aanschouwen. Vanaf 1980 kwamen zij met een aantal personen jaarlijks bij elkaar; ofwel bij iemand thuis of in een bijzondere gelegenheid; ook de echtgenotes gingen mee; in Wenen zijn ze ook geweest.  Naast het nostalgisch terugkijken naar Rolduc waren er ook zeer bijzondere gesprekken en eigenlijk is dat de reden waarom ik dat houten bord onder de aandacht wil brengen. De latere vriendschap vond zijn oorsprong op Rolduc in 1939 en een aantal jaren ervoor.


Bijzonder zijn twee bewaarde brieven: een van Laszlo Bubenik en een van Paul Mutsaerts. Zij waren al op leeftijd en ze hadden veel levenservaring opgedaan; Laszlo  had een zoon en dochter verloren, over het verlies van de zoon is in de brief sprake. Paul was failliet gegaan en dat vindt u ook in de brief terug. U kunt natuurlijk ook het werk van Cicero lezen over de Vriendschap en de Ouderdom; het werk over de vriendschap werd overigens op Rolduc in de laagste klassen in het Latijn gelezen.


Ik denk  dat de twee brieven die ik u hierbij doe evenveel wijsheid bevatten en het overdenken zeker waard zijn.


brief van Laszlo Bubenik

laslo.pdf (188.78KB)
laslo.pdf (188.78KB)


brief van Paul Mutsaerts

mutsaerts.pdf (250.65KB)
mutsaerts.pdf (250.65KB)
De vriendschap is ontstaan zeker al bij het afstuderen; ieder van hen had een foto van de eindexamenklas met daarop ieders handtekening.  De foto staat ook in het jaarboek 1939; de namen vindt u in het pdf-je hierbij. rechtsboven tweede van rechts is Paul.

hier nog enige foto's van Paul toen hij op Rolduc zat en ook tijdens de jaarlijkse klasse reünies.

Paul Mutsaerts Rolducfoto reünie 11 juni 1997

foto reünie 13 juni 1995

I Hbs 1933; Paul boven tweede van rechts.


Paul in vierde rij;een foto uit schooljaar 1933-1934
Op 31 januari 1938 bereikt Rolduc het bericht dat er een Oranje telg is geboren;  er wordt een boom gepland; te ere van prinsesje Beatrix.   Onlangs [juli 2018]  was ik op Rolduc en er staat bij die plek een zeer grote boom die gepland zou zijn in 1901 voor Juliana; koning Willem Alexander heeft daar een standbeeld [hardstenen paal]  onthuld; ik hoop dat het niet de boom is van zijn moeder.  Moet ik nog eens nagaan; er zijn ongetwijfeld veel foto's waarop de bomen te zien zijn in velerlei stadia. 

Hierna een mooie foto met de weg naar Rolduc zoals velen hem nog kennen; het is een zondagswandeling met de hoofdleraar Metzemakers.  Hij staat ook op de eindexamenfoto. Paul neemt de foto. Paul maakte heel veel foto's in een  heel groot album die de periode 1933-1939 dekken.

 

 

 Helemaal links  een bijzondere foto van het chambrette van Charles Gonzalez ; het bijzondere is de foto's van vrouwen aan de wand; ik had destijds [62-65] foto's van Brigitte Bardot aan de wand, maar dat werd me niet in dank afgenomen.